volt talks
Cocreatie MET KINDEREN EN JONGEREN in de podiumkunsten
Tijdens deze eerste editie van de Volt TALKS houden we de theaterpraktijk van cocreatie met kinderen en jongeren tegen het licht. We laten verschillende artiesten aan het woord en vergelijken artistieke praktijken. Maar we gaan ook dieper in op alle facetten van de productionele omkadering.
Volt TALKS is er voor artiesten (makers, theaterstudenten en -docenten) en voor iedereen uit het veld (beleidsmakers, educatief medewerkers, administratie-, communicatie- en productiemedewerkers, progrmmatoren en recensenten, onderzoekers en andere professionals). In de voormiddag praten we plenair. In de namiddag splitsen we op in kleinere groepen.
DONDERDAG 24 APRIL - hetpaleis Antwerpen
09u30 - Onthaal
10u00 - Inleiding
10u15 - PLENAIR: Artist Statement
10u30 - PLENAIR: Panelgesprek
11u30 - PLENAIR: Groepsinterview
12u30 - Lunch
13u30 - GESPREKSTAFEL: Met elkaar
14u45 - GESPREKSTAFEL: Met een kunstenaar
16u15 - PLENAIR: Afsluitende beschouwing
16u45 - Receptie
18u00 - Einde
gratis deelname - beperkt aantal plaatsen
programma
voormiddag
Van 10u30 tot 12u30, gevolgd door een broodjeslunch
Voormiddag - plenair
1 Artist Statement - 10u15
Vele podiumkunstenaars waren als kind deel van een cocreatief proces. Daar leerden ze wat het betekent om samen te creëren en wat daarvoor nodig is. Een cocreatieve ervaring als kind is dan ook de beste leerschool om er later als kunstenaar zelf mee aan de slag te gaan. In het Artist Statement getuigt een artiest over het traject dat hij heeft afgelegd.
2 Panelgesprek - 10u30
Cocreatie gebeurt op vele plekken. In het deeltijds kunstonderwijs, in sociaal-artistieke werkplaatsen, in het reguliere onderwijs, bij theater- en dansgezelschappen, in de ateliers en repetitieruimtes van theaterhuizen en in het werk van individuele kunstenaars. We zien een uitgestrekt veld met uiteenlopende praktijken. Meer dan eens stromen kinderen/jongeren door van de ene praktijk naar de andere, in dat geval werkt het veld als een ecosysteem. We praten met vertegenwoordigers van dat veld. Wat zijn verschillen, wat zijn overeenkomsten? Hoe kan de ene praktijk de andere voeden?
3 Interview - 11u30
Cocreatie gebeurt op veel manieren. Door een gesprek met drie artiesten van verschillende signatuur geven we een inkijk in de veelzijdigheid van de cocreatieve praktijk. We praten over wat hen motiveert om op deze manier te werken en wat ze ervan verwachten. We betreden in het gesprek de repetitieruimte: welke artistieke keuzes worden er gemaakt, hoe wordt een groep samengesteld, hoe wordt er gewerkt, wat nemen ze waar bij de spelers? Hoe bepaal je de artistieke kwaliteit?
programma
namiddag deel 1
Van 13u30 tot 14u30 neem je deel aan een tafelgesprek. Geef je voorkeur op bij inschrijving.
Kwalitatieve cocreatie voltrekt zich op verschillende lagen binnen één organisatie. Maak je keuze uit één van deze deelaspecten.
Tafel 1 - Het voortraject & de werving van kinderen/jongeren
Kinderen en jongeren stromen via atelierwerkingen, workshops in scholen, audities, … door naar (het creatieproces) van producties. Hoe gebeurt die toeleiding naar een professionele context? En welke inspanningen zijn er nodig om kinderen en jongeren te bereiken die drempels ervaren? Na de aanmelding volgt de selectie. Welke maatstaven gelden voor de samenstelling van de cast, zowel voor de jonge als de volwassen performers? En hoe ga je hierover in gesprek met de omgeving van de jonge spelers (ouders, begeleiders, school, …)?
Tafel 2 - De productionele voorwaarden voor het creatieproces
Het creatieproces van een cocreatie me kinderen/jongeren vraagt om specifieke voorwaarden. Aan welke productionele condities moet voldaan worden om een professionele context te waarborgen voor zo’n proces? En hoe bewaar je het evenwicht te tussen de (zorg)noden van de jonge spelers en de artistieke kwaliteit? Ook hier geldt de vraag: hoe ga je hierover in gesprek met de omgeving van de jonge spelers (ouders, begeleiders, school, …)?
Tafel 3 - De voorwaarden voor een (inter)nationale tournee
Na de creatie gaan professionele voorstellingen met kinderen/jongeren op tournee in binnen- en soms ook buitenland. Welke voorwaarden moeten vervuld worden om te kunnen touren met jonge spelers die leerplichtig zijn? In welke mate hebben die voorzorgmaatregelen invloed op de verkoop en spreiding, het zakelijk beleid en de communicatie? Ook hier geldt de vraag: hoe ga je hierover in gesprek met de omgeving van de jonge spelers (ouders, begeleiders, school, …)?
Tafel 4 - Door én voor: het publiek
Werkt cocreatie echt drempelverlagend voor kinderen en jongeren in de zaal? Vindt het publiek van morgen makkelijker aansluiting bij voorstellingen mét leeftijdsgenoten? Wat betekent die nieuwe dynamiek voor de begeleiding en omkadering tijdens (school)voorstellingen? Als de representatie van peers op het toneel zo’n verschil maakt, wat betekent dit dan voor de samenstelling van de cast?
Tafel 5 - De positie in het kunstenveld
Cocreatie gaat verder dan participatie. Hoe worden professionele cocreaties met kinderen/jongeren beoordeeld? Hoe verhouden theatercritici en beleidsmakers zich tot die producties: erkennen zij de artistieke waarde of de sociale relevantie? Is er nood aan een ander kwaliteitskader waaraan dit werk afgetoetst moet worden, of geldt de maatstaf voor de beoordeling van reguliere producties?
programma
namiddag deel 2
Van 14u45 tot 16u ga je met een kunstenaar in gesprek. De dag zelf geef je je voorkeur op (first come, first served).
Omdat cocreatie met kinderen/jongeren erg verschillende vormen kan aannemen, gaan we met 5 kunstenaars in gesprek over hun werk. Tijdens een onderlinge uitwisseling lichten ze elk hun eigen motivatie, aanpak, methodiek, … toe, zodat we hun signatuur beter leren kennen.
Tafel 1 - Sarah Vanhee
tafel 2 - Zoe Demoustier
Tafel 3 - Haider Al Timimi
Tafel 4 - Bart Van Nuffelen
Tafel 5 - JOKE LAUREYNS
programma
namiddag deel 3
Van 16u15 tot 18u eindigen we de dag met een afsluitende beschouwing en een receptie
Aan het einde van de reflectiedag blikken we terug op de input uit de verschillende gesprekstafels. We brengen de inzichten uit de verschillende gesprekken samen en formuleren wensen en uitdagingen voor de toekomst. Die nieuwe vraagstukken nemen we mee naar de volgende edities van Volt FESTIVAL.